Tänd ett ljus...

för alla som drabbats av cancer och ställ i ditt fönster.Drömde om dig inatt. var väldigt länge sen sist. det var en fin dröm, som var svår att släppa. det var som att allt var som vanligt. det ovanliga var att du var lika gammal som oss, alltid förut har vi varit i dåtiden, men inte inatt.. saknar dig vännen. jag vet att vi ses igen! <3


Mors dag!

Igår var mamma och pappa här. fick godis från när de var i finland, vi åt mat och fikade. jättemysig dag!

Jobbat idag, hade riktigt roligt och resten av helgen har gått åt till att plugga.. några dar till, se till att klara tentan sen kan man glömma eländet!! (eller ja.. nästan. man kanske ska försöka minnas nåt)

Mors dag idag också!
vi höres!


antibiotikaresistens...

Jag har tänkt på en sak. (man tänker rätt mycket efter intensiva bakterie/antibiotika föreläsningar). när jag var i mora för ca 2 år sen, så fick jag ju plötsligt akut ont i ryggen och åkte mitt i natten in på akuten. (detta var påsk minns jag..)
läkaren tog prover, frågade om jag var med barn (på mitt svar: "jag vet inte"  svarade han inte, men han kollade inte heller upp detta). efter mycket om och men och många timmar fick jag svaret att det "nog var urinvägsinfektion". detta tycker jag var ett intressant val såhär i efterhand för hans förklaring på mitt ryggont var att njurarna kunde göra ont då. så vitt jag förstått efter ett års utbildning så gör njurarna ont vid övre UVI, vilket är AKUT, men det gjorde han ju inte något åt. så han måste syftat på nedre och då ska inte njurarna påverkas sådär... dessutom är det aldrig UVI om man inte har symtom (detta var läkarstudenten som föreläste mycket mycket noggrann att peka på) och jag hade inte ett enda av dom.. hoppas han visste vad han gjorde trots detta.

sköterskan var ju lika rolig hon "har du haft feber på sistone?" jag: "Neej" hon: "ok". fick aldrig veta om jag hade det nu.

antibiotikat jag fick då, misskötte jag själv, för jag inte visste bättre. första veckan tog jag detta som man ska, annars kan man bli resistent (lärde jag mig idag). men efter det har jag tagit några tabletter här och där när jag känt "UVI-symtom" om det nu varit det.. inte så smart så det också kan leda till resistens.

ja ja, långt upplägg om resistens, nu ska jag släppa skolan för dagen, imorgon är en ny dag och tentan kräver sin tid.
wille är och jobbar och jag funderar på att göra nåt smått att äta och sen sova. veckan har vart den längsta någonsin, trots att dagarna gått så fort att jag inte hunnit någonting!

imorgon kommer mamma och pappa också, mys!

trevlig helg på er! :)

Helg-update.

Igår pratade vi om porslin på jobbet, hur man samlar på sig och varje gång man flyttar förbannar sig själv över att aldrig göra sig av med nåt. Ändå gör man inte detta, utan när man flyttar nästa gång så är det precis lika mycket kvar, plus allt nytt man samlat på sig. varför gör man såhär? Jag har ändå flyttat 4 ggr det senaste 1½ året så jag borde väl ha fattat? :) det är hundra kartonger extra!

och så vill jag be om ursäkt till er alla som var lediga idag, jag bad om det där väldiga spöregnet vi hade vid lunchtid för att jag skulle jobba hela dagen och ville inte titta på solen inifrån hela dagen:).


nu när jag bett om ursäkt ska jag berätta om min helg. jag jobbade ju 21-03 efter en dag av plugg(gick upp 06). åkte alltså till skolan 07 och kom hem 15. sedan satt jag oavbrutet i fem timmar och pluggade bakterier. sedan tog jag en dusch och åkte till jobbet. jag låtsades att klockan var nio på morgonen och att jag skulle sluta tre på dagen och inte på natten, det är ju rätt schysst att sluta 15 liksom:). 22 timmar hade jag varit vaken när jag lade mig. extremt aktivitets-fyllda 22 timmar.
hem och sov några timmar innan jag befann mig på jobbet och jobbade en hel dag till, denna gång till 23.30. vi har för övrigt super segt just nu då max öppnat brevid så de drar ju lite gäster så här i öppningsdagarna:)
idag har jag jobbat, igen 11-20.
Nu på kvällskvisten, efter 20 så har jag gått en promenad med två extremt pigga hundar som väldigt gärna ville jag hare!:)

Sedan har jag pluggat, skrivit instuderingsfrågor på de föreläsningar vi haft hittills. det är 99 stycken och i och med det undrar jag två saker: vi har haft två dagars föreläsningar, och har 5 dagar kvar, hur många kommer det bli egentligen?? andra frågan är: när ska jag hinna plugga in dom? :)

är dessutom sugen på godis men orkar bara inte gå till statoil, det är ändå 50 meter, och jag ska sova snart. måste bara hitta min skolväska som är spårlöst försvunnen så jag vet när jag börjar imorgon!

Nu till det sista i detta inlägg:
Nästa söndag, 30/5, klockan 20.00 tänder vi ett ljus och ställer det i våra fönster, för alla som drabbats av cancer eller gått bort i cancer. gör det du med!


Pacman!

NU kom jag på varför jag skulle blogg nyss!!

Man kan spela PacMan på google-loggan idag! COOLT!

paus.

Idag frågade jag min lärare om det kommer upp tentafrågor att öva på, då svarade hon "ja. dessutom lägger jag ut de där bakterie-frågorna ni skickade in, sen väljer jag två av dom på tentan". det är 60 st!!
och det är inte allt. vi har haft 2 dagars föreläsningar och det är så mycket redan att jag tycker det räcker för en 5-veckors kurs. det här är två.
när jag tyckte "oj vad mycket" svarade hon "ja det var ju det jag sa i onsdags, ni måste börja i tid." i tid enligt min mening, det hade varit mars. synd att boken inte kommit ut då. (den kom i måndags)

så det är vad jag gör nu. jag gick upp 6 imorse och ska jobba 21-03, så istället för att sova som jag borde så pluggar jag bakterier. yey!

men jag hade en mysig lunch med ellen ute i solen utanför bakterium (varför inte kalla det så när det heter juridicum, ekonomicum osv)

ja ja, back to business! hade det inte varit för tidspressen hade det varit intressant:).

trevlig helg!


soool

Och jag ska snart ut, igen. kom precis in från en 40 minuters promenad i shorts då jag insåg att tröja över linnet var på tok för mycket fast klockan var kvart över åtta!!

jag ska tentaplugga (igen!) i en timme sen ska jag gå ut på gräset och sola och överväga att plugga in allt jag måste. som sagt, ska man klara tentan äre bara o köra!

ha en underbart solig dag allesammans!

wish you were here.

Nu har nya kursen börjat. Kan väl inte påstå att jag är jätte-pepp precis. har ju tagit sommarlov för länge sen:). Önskar för tillfället att jag läste biologi istället då det handlar om Linnés indelning av familjer, fast bakterier.. jag läser hellre om blommor:).

tentan igår, ja alltså jag har ingen aning. antingen fick jag alla rätt eller alla fel. eller nåt där emellan. nej men okej, jag har ingen aning verkligen. det som är positivt är att jag hinner göra omtenta innan Tunisien iaf, så slipper den hänga efter till jul, eftersom spärr-reglerna säger att den måste vara klar sen!
om jag inte klarar den vill säga. ´men det vill jag tro:), alltså att jag gjorde det.

märker att det här var väldigt förvirrat, jag är trött. är ledig imorgon, så jag ska passa på att plugga in allt vi gjort idag, läraren påpekade vikten av att börja idag så att man klarar tentan.. wei!

Har ett foto av lilla Salka framför mig och kom på att det var länge sen jag nämnde henne, världens vackraste Salka:).


nu ska jag börja knyta mig snart, hoppas på massa sol imorgon så jag kan plugga på gräsmattan! god kväll på er alla!

så ska det låta!

Jag vet inte om jag berättat det, men "välikomero" är inget ord. hela min värld har rasat samman. (nästan). i 21 års tid har jag sagt så, om klädkammare, för er som inte förstår finska, men nu är det så att kanske inte ens finländarna förstår mig, för det är uppenbarligen inget ord! jag ska iaf fortfarande använda det. :)

Här är en låt som jag och wille fastnade för idag, från en skiva från 1995. så otroligt fin och texten påminner om dig min vän... kommer och sätter lite blommor snart <3

Wish you were here
don't you know the stove is
getting colder
and i miss you like hell
and i'm feeling blue
/.../
I miss your laugh i miss
your smile
i miss everything about you
every second's like a minute
every minute's like a day
when you're far awaytentan skriven idag, jag ber till gudarna att den gick bra, min tid har gått åt till att jobba för att kunna betala räkningar som ni vet. får se om det räcker, försäkringsbolaget vill inte täcka mer av Bam's läkemedel...

nu ska jag se på så ska det låta, tydligen på svt24 idag och äta tenta-tårta! återkommer dock med uppdaterade bilder senare eller imorgon eller nåt.. :) håll er till tåls. och till mina nya bloggläsare vill jag säga: välkomna! :)

Ryssvärmen..

Den var här igår. skönt! dock visste inte jag att ryssland var så speciellt varmt...

Kollade på dokument inifrån om donken, alltså visst, det är bra att fusk lyfts fram, men jag tyckte den var löjlig ändå. man kan inte prata med 100 pers av alla tusentals som arbetar i hela världen och tro att det är så det gäller. och dessutom hade alla dom sagt upp sig, och alla vi vet väl att det är lättare att såga ett arbete när man inte är kvar längre?

en bra sak var att jag inte behöver tro på dokumentärer längre, om alla är så trovärdiga. orkar inte dra allt men alltså en del var bara för löjligt. sen borde dom göra lika med max eller bk.. :)

det sista jag ville säga ikväll var att istället för att såga, kan skolorna börja med att utbilda alla 16åringar som ska gå ut i arbetslivet om deras rättigheter/skyldigheter, (gällande mer än det här också). tror man att man måste gå hem för att nån säger det, när man egentligen har timmar kvar, får man skylla sig själv. förbättra skolorna och sluta såga sånt ni inte vet nåt om istället!

nu ska jag vara ledig i 5 dagar och enbart gå i skolan, plugga tenta och skriva tenta!
hej på er!

sen sist.


3x-årskalas:)


Ida och Sara hälsade på! :)

Vi har badkar i nya lägenheten!!

Bam fick tag på frigolit...

Mer uppdatering kommer senare, nu ska det lagas mat och tvättas!


HAH, där satt den!

Helt ärligt så rockade jag på jobbet både igår och idag, så jag vill skryta lite grann:).

Jag skulle inte jobbat idag, för jag skulle tentaplugga. Men blev tillfrågad av chiefen att jobba först heldag (som jag sa nej till) och sen 9-14. jag var ju bara tvungen, då det är röd dag och dubbelt betalt. Vad gör man inte, nu har jag ju t.om pengar över efter räkningarna nästa månad!! Trodde jag inte skulle hända:).

Nu ska jag sätta mig med två test-tentor för att se om de (få) timmarna jag lagt ner hittills gett något. ¨

Hej på er och på återseende!!

Höjden av lycka är...

Johanna: har lite brådis, så jag svarar här, vi har det jättebra, superfullt upp den här veckan både tentapluggar för tisdag och jobbar varje dag för att ha råd med hyran i juni:).


Glömde givetvis nämna att vi var hos syster och juuso i fredags på juusos födelsedagsfest där vi grillade och lekte i lekparken, bilder kommer sen, det var galet kul:).

Så, höjden av lycka är att: Jobba hela dagen, komma hem och gå ut med vovvarna när det plötsligt kommer ett skyfall då man är 30 minuter hemifrån (vilket var rätt skönt i och för sig! :) ) och sedan komma hem, ta tvätten i tvättstugan, sätta sig ner för att pusta ut och inse: JAG HAR INTE PLUGGAT NÅT IDAG! bara att dra igång då...

Tur jag är ensam hemma imorgon efter jobbet när wille är på Betner, så jag får nånting gjort inför tentan.

Men ska jag vara seriös så är den riktiga höjden av lycka att jag är lycklig:)


här är jag igen!

Jag ser att det är en vecka och fyra dagar sedan jag bloggade senast och varje dag tänker jag att jag borde, för att någon av er som läser kanske blir glad. Sen tänker jag att jag inte har något att skriva. men nu när jag sitter här ensam hemma så kom jag på att; jo, det har ju hänt en hel del!

en vecka och fyra dagar innebär någonstans runt den 27e april. Sedan dess har årets bästa månad tagit slut, den är bäst för att den alla år har fört något gott med sig, det är fina och livsviktiga människor som fyller år, det är solens varma strålar, det har varit konserter, det har varit bus skoj och stoj och såklart, varje år: valborg.

att april då är slut innebär att en av de andra 12 bästa månaderna har kommit, maj. (jag är en evig optimist!). sedan sist då:

*Jag klarade lm-räkningstentan, det var ju obligatoriska 100% för att bli godkänd, och jag satte det, så sjukt skönt och behändigt då jag befinner mig i tunisien i augusti när omtentan är.

*Vi flyttade till enköping, egen lägenhet igen, vilket är fantastiskt! och så ska vi ju sommarjobba här båda två så då slipper vi pendla.

*valborg firades i sol hela dagen utom kvällen. en riktigt rolig dag, som i och för sig under vissa andra omständigheter kunde blivit ännu bättre, men eftersom det verkar (hoppas!) ha löst sig så ska jag inte ta upp det mer. nästa år så:).

*jag har jobbat, första passet på 10 månader, men kom snabbt in i det:). trivs bra igen, det ända tråkiga är att de pass jag plockat på mig, medan jag tentapluggar inför två tentor på heltid, inbringar pengar som kommer gå direkt till hyra och andra räkningar. men jag ska ju jobba dygnet runt i sommar så jag äntligen blir rik så jag behöver väl inga pengar i juni?

*Ida och Sara var här idag, bästaste! underbart mysig dag fast den bara bestod av pizza, te och prat och skratt. i och för sig, vad ska man mer begära för en perfekt dag?

kvällen till ära har jag lagat tacos till mig själv, på qornfärs, vilket är helt okej om man har på tacokrydda, ätit ostbågar och druckit alkoholfri cider. boxen är inte hämtad till tv.n så jag såg på "virus i bataljonen", buskisteater kallas det va?
nu är det krypa ner under täcket som gäller, wille kommer hem inatt och imorgon ska jag åka in på jobbet med honom till tio och plugga effektivt tills jag börjar jobba 12,15.

en lite update, inga bilder tyvärr då kamerasladden är någonstans i flyttröran och jag är lat! men det kommer kanske nästa gång! god natt på er alla!